top of page

OM UGANDA

Faktaboks (1).png

“Do you speak…?”

I alt tales der omkring 30 forskellige sprog i Uganda. Det mest udbredte sprog i Uganda er luganda, og størstedelen af befolkningen taler eller forstår luganda. Ugandaer taler deres lokale sprog indbyrdes, men engelsk bruges til at kommunikere på tværs af befolkningen. Alle officielle skilte og tekster er på engelsk, og når præsidenten taler til folket, foregår det på engelsk. 

 

Det er ikke forventeligt at små børn forstår engelsk, da deres forældre typisk vil tale til barnet på deres lokale sprog. Engelsk lærer barnet i børnehaven og skolen, hvor al undervisningen foregår på engelsk. Alle børn kan dog sige: “Hello! How are you?” og “I’m fine”, da dette er standard hilsen i Uganda. 
 

“Hey, du der!”

“Mzungu! Mzungu!” De lokale er ivrige efter at komme i kontakt med dig, og dit nye kælenavn vil blive råbt efter dig fra alle retninger. Mzungu er swahili og kan forstås som “hvid mand”, men det bruges lige såvel om kvinder. Når du bliver kaldt mzungu er en måde at få din opmærksomhed på - som et “Hey, du der!”. Særligt børn vil med store smil vinke og råbe “Mzungu!” for at få dig til at se deres vej. 

Lad bare uret ligge

Tag bare en dyb indånding og læn dig tilbage. Der er ikke travlt i Uganda, og ting tager tid. Forvent derfor ikke at tidspunkter for aftaler har en stor betydning - et aftalt tidspunkt kan let betyde 1 time senere. I Danmark ville dette blive opfattet respektløst, men i Uganda er det er blot et udtryk for en anden opfattelse af tid. Det er vigtigt at minde sig selv om, når man venter forgæves på en aftale eller venter en time på sin mad på en restaurant.  

Vejrudsigten

Uganda har et varmt, tropisk klima med temperaturer omkring 25-29℃ hele året. December til februar er den varmeste tid på året, men om aftenen kan temperaturen tiltrængt falde til omkring 17℃. Man taler ikke om forår, sommer, efterår og vinter, men om regn- og tørsæsoner.  September til november og marts-maj er regnsæsoner. December-februar og juni-juli er tørsæsoner. I regnsæsonen kan man forvente regn et par timer dagligt.

 

Fordi Uganda ligger tæt på ækvator, er døgnet næsten jævnt. Solen står op 06.30, og der er mørkt fra klokken 19.00. I øvrigt er Uganda to timer foran Danmarks vintertid.

En tidsrejse

På landet har meget få beboere adgang til rindende vand og elektricitet. I stedet henter ugandaerne vand ved den nærmeste brønd og får opladt deres mobiltelefoner ved den lokale købmand for et mindre beløb. 

 

I landsbyen arbejder man med landbrug, men i anden skala end vi kender fra Danmark. Her bruges der hakke, når man skal lægge kartofler, så kassava og yams, og bønderne klatrer i træer efter bananer, mango og jackfruit. Ofte hører der et par husdyr til husstanden, og høns og geder går frit omkring. 

 

Det er ikke usædvanligt at bønderne i landsbyerne bor i lerhuse eller runde stråhytter. 

 

I dagtimerne går børnene i skole, hvis familien har penge til at betale for school fees, uniform og bøger. For de fleste børn i landsbyerne er der 5 km eller mere til den nærmeste skole, og deres egne fødder er den eneste transportmulighed. Om eftermiddagen hjælper børnene til i hjemmet. 
 

Kampala

Glem alt om højhuse, lyskryds og metro. Selvom Kampala er Ugandas hovedstad og hjemby til 1,5 million indbyggere, minder denne storby mest af alt om en stor landsby med jordveje, fritgående køer og frugtboder. Kun hovedvejene er asfalterede (men det er længe siden), og alle sideveje er bumlede jordveje. Trafikken er overvældende, og du bliver mester i at undgå de mange boda boda (motorcykler), som siksakker ind og ud mellem biler, minibusser (taxies) og fodgængere. 

20200215_180156_edited.jpg

Den letteste og billigste måde at komme rundt i Kampala er med boda boda, men det er også den usikreste, og mange fraråder det. Kampalas bussystem er helt umuligt for turister at gennemskue, og du vil blive krævet ågerpris. Den mest anbefalelsesværdige måde at komme rundt på er med Uber, som fungerer rigtig fint.  

20200310_162551_edited.jpg

I Kampala finder du store  markeder,  hvor  du  kan købe lækker, økologisk frugt til småpenge. Du kan også finde shoppingcentre, museer, historiske seværdigheder og lækre restauranter med lokal mad. Værd at nævne er også Kampalas berygtede natteliv med klubber efter enhver smag. Der er nok at bruge sin tid og penge på i Kampala. 

bottom of page